Există câteva practici nerecomandate în legătură cu construirea gardurilor electrice. În acest articol vă atragem atenția asupra greșelilor comune și vă oferim soluții sigure în locul lor.
Nu aplicați noduri pe fir!
O greșeală frecventă este prelungirea sau conectarea firului gardului electric prin noduri. Nodul asigură un contact nesigur pe o suprafață foarte redusă, deci va funcționa corect doar pentru un timp scurt. Atenție, firul are doar câteva inserții metalice care nu se ating corespunzător printr-un nod!
Folosiți doar conectori speciali pentru prelungirea firului! Acești conectori asigură o suprafață relativ mare pentru contact electric bun. De asemenea, sunt galvanizate, deci sunt protejate împotriva coroziunii.
Nu răsuciți firul pe izolator!
O greșeală foarte gravă reprezintă răsucirea firului pe izolator în vederea unei fixări sigure. Rezultatul este chiar inversul așteptării...
Firul trebuie să treacă ușor prin toți izolatori, astfel se asigură următoarele:
Tensionarea firului se poate corecta la un capăt al gardului.
În cazul în care un animal sau un utilaj se lovește de gard, lungimea firului permite o elasticitate suficientă pentru a preveni ruperea firului sau a izolatoarelor. În cazul în care firul este răsucit pe izolatori, elasticitatea segmentelor de gard este redusă la minim, forțarea firului duce la rupere, sau la deteriorarea izolatoarelor.
În vreme ploioasă sau în zori, firele răsucite ale gardului electric poate să producă scurtcircuit cu stâlpul de susținere, ceea ce duce la reducerea semnificativă a eficienței gardului electric.
Nu folosiți izolatori inelari pentru colț sau capăt!
Izolatorul inelar utilizat la un colț, sau la capătul gardului se va rupe curând, sau mai târziu. Totodată, izolatorul inelar folosit la colț nu asigură flexibilitatea corespunzătoare a firului.
Firul gardului să se atingă DOAR de izolatori!
Dacă firul gardului se atinge de orice obiect, puterea impulsurilor scade, mai ales în vreme ploioasă. Atenție mare la următoarele:
Să nu se atingă firul de vegetație (iarbă, tufișuri, crengi, etc.). De-și acestea sunt conductori slabi de curent, fiind vorba de tensiune înaltă, aceasta este condusă relativ bine de vegetație.
Să nu se atingă firul de stâlpi sau de alte obiecte (pereți, clădiri, etc.). În vreme ploioasă orice obiect (în afară de izolatori) devine conductor relativ bun de electricitate!
Să nu treacă firul gardului pe lângă alte instalații electrice! Orice contact nedorit poate să rezulte în deteriorarea permanentă a utilajelor conectate la rețeaua electrică atinsă.
Nu legați împământarea gardului electric la alte rețele!
Generatorul de impulsuri trebuie să aibă propriul sistem de împământare. În nici un caz să nu legați împământarea aparatului la alte rețele electrice! În caz contrar, printr-o defecțiune sau printr-un scurtcircuit al aparatului de gard electric, riscați distrugerea bunurilor electrice din casă, birou, atelier, etc.
Utilizați întotdeauna izolatorul potrivit!
A nu se folosi izolatori de tip „homemade”. A se folosi izolatori fabricate special pentru garduri electrice, deoarece acestea posedă proprietăți electrice și fizice speciale:
Plastic cu grad de izolație ridicată.
Plastic rezistent la radiații UV.
Formă fizică potrivită pentru conducerea apei de ploaie.
Preț scăzut — banii economisiți cu izolatori nepotriviți se plătesc de obicei înmulțit când gardul electric cedează să funcționeze corespunzător și animalele trec prin gard.
A nu se folosi izolator simplu (de exemplu inelar) pentru întregul sistem! Dacă firul gardului își schimbă direcția cu cel puțin 15–30 grade, sau ajunge la capăt, folosiți izolator pentru colț!
A nu se folosi izolator inelar pentru benzi cu lățimea mai mare de 10 mm!
Comentarii
Comentariul Dvs.